mandag 21. oktober 2013

Verdensdagen mot selvskading 1. mars



Det nærmer seg den tiden på året som alltid er like nervepirrende. For femte året på rad sendes det snart ut invitasjon til den eneste konferansen i Norden som har fokus på "selvskading" og som markerer SIAD - Self injury awarness day eller som vi har oversatt til "Verdensdagen mot selvskading". Allerede i oppstart fasen til at LFSS Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord ble stiftet hadde jeg fått opp øyene for denne markeringsdagen. Så det føltes helt naturlig å følge med på den internasjonale bølgen. Konferansen arrangeres hvert år den 1. mars og på ulike plasser i landet. Vi har vært i Oslo, Bergen, Trondheim og nå sist Stavanger. Fra 2014 og vårt jubileumsår både som organisasjon og med denne nasjonale markeringsdagen gjør vi en endring. For det første er den 1. mars på en lørdag, som gjør at vi flytter konferansen noen dager frem i tid, samtidig skal vi fra 2014 være på en og samme plass i fremtiden. Dette skal være en tradisjon som alle vet vil skje rundt den 1. mars og på det samme hotellet (noe vi skal se hva for erfaringer vi får i 2014). 

Samtidig tar konferansen hvert år et trinn videre i fagkunnskapen og forståelsen til selvskading. Det betyr at de som deltar må ha gode forkunnskaper. Vi tar opp tema som handler om de ulike mekanismene kring det å skade seg selv. Den generelle biten som hva er selvskading har vi passert.

 2014 års tema er Selvskading - fortid, nåtid og fremtid. Det betyr at vi nå fokuserer oss på hvilke følelser oppstår når man føler trang til å kutte seg, og hvilke følelser sitter man igjen med etterpå. Angst - fant vi ut er en følelse som ofte settes i sammenheng med selvskading. Så kanskje man da trenger litt mer kunnskap kring det å ha angst, og hva er angst for å enda bedre ha forståelse til hvorfor man skader seg. For vi tror at ved å sette fokus på forståelsen til, og lære seg mer om mekanismene rundt når noen som skader seg selv kan bidra til en bredere og større forståelse til handlingen. Et annet stort tema vi tar opp for første gang er selvmordsproblematikken ut fra vårt ståsted - vi jobber med de som sliter med selvmordstanker/forsøk. Så først må vi slå hull på noen myter som fortsatt eksisterer og som kan være hemmende i møte med en som er i selvmordsfare. Sen får vi egen erfaring om å overleve, for å deretter prøve å gi dere noen gode verktøy til å håndtere ungdommer som sliter med selvmordsproblematikken. Dette var bare en liten del av en to dagers konferanse. 

Disse vil holde foredrag: 
Einar Øverenget 
Elisabeth Jørgensen Steen
Randi Tofthagen
Jan Hammer
Linda Aaland
Anita J Tørmoen
Erlend Mork 
Johan Siqveland
Aina Stenersen
Tormod Stangeland
Svein Øverland 

Dette viser oss at vi har klart det igjen. Vi har fått til et program som fører tema Selvskading et trinn videre. Disse menneskene bidrar for de har et varmt hjerte for saken vår. For uten det hadde det ikke gått å få til en slik konferanse. Vår konferanse er selvfinansiert. Så varmt takk til alle og en hver som gjør dette mulig enda en gang. Slike ting gjør meg så varm i hjertet og så ydmyk til alle som bidrar. For ved å dele sine faglige erfaringer med oss gir de gode verktøy til dere som skal hjelpe våre ungdommer. Det er en stor gave. 

Så kommer sommerfuglene, når alle invitasjoner er sendt ut og vi sitter hjemme å venter på påmeldinger og alltid med en viss uro i kroppen. Har vi lykkes med å lage en konferanse som lokker helsepersonell/pårørende og brukere til å komme. Vår konferansen er nemlig tverrfaglig og alle er velkommen. Uansett om vi tidligere har vært bortskjemte med å ha alt fra 100 - 220 deltakere er det alltid like nervepirrende til å se om det blir nok til å kunne gjennomføre konferansen. Vi trenger alltid et antall deltakere for å få det økonomisk til å gå rundt. Når vi den grensen kan vi sen puste ut. Men det hadde vært ekstra stas å få feire vårt jubileum sammen med alle dere der ute som jobber for at våre ungdommer skal føle seg trygge og ha tillit til dere. For delt glede er dobbel glede! 

Så nå venter vi med spenning - og Velkommen til 2014 konferanse, gleder meg til å møte dere. 


3 kommentarer:

  1. Det har vært verdt å være med. Jeg har vært med tre ganger. Denne konferansen utmerker seg med sterk faglighet OG god brukerprofil i kombinasjon. Stor ros for den kombinasjonen. Både fagfolk og andre har utbytte av den.

    SvarSlett
  2. Hvor henvender en seg for å melde seg på?

    SvarSlett
    Svar
    1. Du sender din e-post adresse til: post@selvskading.org så får invitasjon tilsendt når den er klar.

      Slett